DE GODE GAMLE KLASSIKERE

Vi har kigget lidt på hvordan man kan sætte prikken i’et på de godegamle klassiske juleretter.


SPRØDT SKIND !

Der ikke noget så kedeligt som blegt slapt gummiskind på juleanden.

Hvis skindet på din andesteg ikke er sprødt, når stegetiden er ved at løbe ud, så gør sådan:

Tag din andesteg ud af ovnen. Læg alufolie i bunden af ovnen (for at mindske svineriet), og skru op til maks. varme, fx. 250 grader.

Sæt anden på en rist, og sæt den i ovnen igen, når makstemperaturen er nået. Hold øje med anden – i løbet af nogle minutter begynder det at syde og boble under skindet, og nu bliver det sprødt. Lad anden hvile utildækket i ca. 20 minutter inden udskæring – dækker du den til, mister skindet sprødheden.


ANDESTEG

MED ÆBLER

OG SVESKER

120+ min 

4 personer

Ingredienser

1 hel and a´ 2800 g.

– 1 spsk. salt

– 1 tsk. sort Peber

Fyld:

– 25 g smør

– 450 g Ingrid Marie æbler skåret i både (ca. 3 stk)

– 200 g svesker uden sten

– 4 stilke frisk timian

– 2 spsk. honning

– 1 spsk. æbleeddike

– Salt og kværnet sort peber

Kilde: MENY

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 175 grader ° Fjern indmad og dup anden tør. Klip gumpen af.

Gnid anden grundigt udvendigt og indvendigt med salt og kværnet peber. Fyld anden med æblebåde og svesker og bind den sammen med stegesnor.

Læg anden med brystet nedad på en ovnrist. Placer risten med anden oven på en bradepande. Sættes midt i ovnen og steges med brystet nedad i 1,5 time. Vend anden og steg videre i 1 time. Stik en kødnål ind ved overlåret og check om kødsaften er klar. Lad anden hvile i 20 min. inden udskæring. Imens laves æblerne. Smelt smørret på en stor pande og lad det bruse af. Tilsæt æbler, svesker og timian og lad det stege ved jævn varme i ca. 15 min. til æblerne er møre. Smag til med honning, æbleeddike samt salt og peber.

Parter anden i lår, overlår, vinger og bryst. Skær herefter brystet i skiver.

Ved servering kommes stykkerne i et ovnfast fad og grilles i ca. 5 min. midt i ovnen for sprødt skind. Drys med ekstra salt.


SPRØDE FLÆSKESVÆR

Rids sværen smalt med ½ cm’s mellemrum,og helt ned til kødet. Undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridserne ikke dybe nok, specielt ikke i siderne.

Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene, og sørg for at sværen ligger vandret under stegningen. Det er vigtigt, at stegen ligger så vandret som muligt for at sværen blive ens sprød over det hele. Læg evt. rodfrugter og kartofler under flæskestegen i den ene side for at få den til at ligge vandret.

Det kan du fx. gøre ved at lægge stanniol eller kartoffelstykker under stegen i den laveste side. Hvis du vil have boblende svær, skal ovnens temperatur op på 225-250 grader.


Gnid sværen godt med salt.

Hak svesker og valnødder i små tern, og bland med revet citronskal.

Skær en lang lomme i kødet lige under sværens fedtlag. Kom fyldet ind, og luk evt. med nogle kødnåle.

Læg stegen på en rist i en bradepande dækket med stanniol og sæt stegen i en kold ovn, og tænd ovnen på 200 grader. Steg i 1 1⁄4-1 1⁄2 time.

Stik et stegetermometer i kødet. Når centrumtemperaturen er 55 grader, gælder to ting: Hvis sværen allerede er sprød nu, fortsættes stegningen, til centrumtemperaturen er 65 grader. Hvis sværen ikke er sprød, skrues ovnen op på 250 grader,og kødet steges, til centrumtemperaturen er 65 grader.

*Vi tager forbehold for, at produkterne på følgende side kan være udsolgt i butikken. Du kan med fordel ringe til butikken, for at være sikker på at produkterne er tilgængelige.

FLÆSKESTEG MED JULEFYLD

90+ min 

6 personer

Ingredienser

– 1,5 kg svinekam med ridset svær

– 1 spsk. salt

– 1 dl. sveske

– 1 dl. valnød

– 1 stk. citron

Kilde: Irma

Service