BAGETID!
Den store bagedyst flytter hjem til dig. Vi har samlet et par opskrifter på lækre julegodter.
Her er et par tips til de bageglade

ROCKY ROAD KONFEKT FRA ODENSE MARCIPAN
Skøn opskrift på Rocky Road konfekt med marcipan. Rocky road skulle oprindeligt stamme fra Australien, hvor det var en smart måde at få solgt det slik, der var blevet ødelagt under turen fra Europa, men det vides ikke med sikkerhed. Rocky road blev for alvor populært i 1900-tallet og ofte bruges mange forskellige ingredienser som fx forskellige nødder, skumfiduser og tørret frugt.
Ingredienser
Opskrift er beregnet til 30 stk.
200 g ODENSE Mælkechokolade – 200 g
100 g ODENSE Mørk Chokolade 55% – 200 g
50 g Mandler
50 g Original ODENSE Marcipan 375g
50 g Skumfiduser
Sådan gør du
Smelt chokoladerne over vandbad. Det er vigtigt, at vandet ikke rører ved skålen, så risikerer du, at chokoladen bliver for varm.
Rist imens mandlerne på en tør varm pande. Det tager ca. 3-4 minutter. Hæld dem ud på bagepapir og lad dem køle lidt af.
Skær marcipanen i små tern. Klip skumfiduserne i små stykker, hvis du ikke har mini. Vend mandler, marcipan og skumfiduser i den smeltede chokolade.
Hæld det hele i en plastikform ca. 15×15 cm og sæt den koldt i mindst 3 timer eller til næste dag.
Tryk chokoladen ud af formen og skær den i grove klodser. Servér små (eller store) kolde stykker Rocky Road til far eller andre søde.
BLOMSTERBERG VANILIEKRANSE
Ingredienser
Ca. 35 stk.
Dej
200 g blødt smør
½ polynesisk vaniljestang
180 g sukker
1 stort æg
250 g hvedemel
75 g mandelmel
Kilde: Blomsterbergs
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 200 grader. Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det har stuetemperatur, når du går i gang.
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, så kornene skilles ad.
Rør det hjemmelavede vaniljesukker sammen med sukker og det bløde smør i en skål. Rør ægget i. Bland hvedemel og mandelmel godt og ælt det i dejen.
Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle (str. 10) og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum mellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen.
Bag vaniljekransene i ovnen i 10-12 minutter (afhængig af ovnen), eller til de er let gyldne. Lad småkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende beholder.
BRÆNDTE MANDLER
15 minutter
Klassiske Brændte mandler, helt enkelt sukker og mandler, så er det jul.
Ingredienser
250 g mandler (med skal)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Sukker
3/4 dl vand
Kom mandler, sukker og vand i en kasserolle, og sæt det på høj varme, indtil vandet koger, og massen begynder at boble. Rør ofte rundt med en gaffel.
Skru ned for varmen, til vandet er fordampet helt, og sukkeret er krystalliseret igen.
Sukkeret skal smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne.
Hæld mandlerne ud på et stykke smørrebrødspapir, og skil dem ad med en gaffel.
Kilde: Blomsterbergs
DEKOREREDE INGEFÆRKAGER
30-60 min
4 personer
Ingredienser
125 g smør
100 g brun farin
50 g lys sirup
325 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
3 tsk. stødt ingefær
125 g flormelis
1 æggehvide

Sådan gør du
Smelt smør sammen med brun farin og sirup og lad det køle lidt ned. I en skål blandes hvedemel med bagepulver og ingefær. Hæld den smeltede smør-sukkermasse over i skålen med mel og saml dejen.
Rul dejen ud til 5 mm tykkelse på et let meldrysset bord og tryk julede forme ud – fx juletræer og iskrystaller. Læg kagerne over på bageplader med bagepapir og bag kagerne i ca. 10 min. ved 170°C. Lad kagerne køle af.
Hvis du vil hænge kagerne op, kan du prikke et hul i toppen af dem med et træspyd eller en strikkepind, når de lige er taget ud af ovnen. Rør en tyk glasur af flormelis og æggehvide. Kom den i en lille sprøjtepose og dekorér kagerne. Drys evt. med krymmel til sidst og lad glasuren størkne.
*Vi tager forbehold for, at produkterne på følgende side kan være udsolgt i butikken.
Du kan med fordel ringe til butikken, for at være sikker på at produkterne er tilgængelige.